hümanizm

  1. 1
    evropalıların sömürgecilik zihniyetini örtbas etmek maksadıyle başlatmış olduğu akım. dipnot: dikkat ettiyseniz sadece evropalılardan bahsettim, mevlana'dan falansa hiç dem vurmadım.(mevlana da aslında evropalıydı, çaktırmayın*.)
    #71439 peruklu sfenks | 06/04/2013 19:13
     
  2. 2
    @1 gayet olası.haklısın. bize kalsa mevlana bu kadar tutulmazdı hep evropalılar popi yaptı.
    #71442 hardplayer | 06/04/2013 19:17
     
  3. 3
    cehaletin, bencilliğin, hodbinliğin ve doğaya saygısı olmayan ferasetin en önemli temsilciliğini yapan fikir akımlarından birisidir. türkiye'de, hatta türkiyeni yemişim, dünya'da kast sisteminin olmadığını söyleyememek ne kadar acı. Gerçi bugün birçok insan kendini özgür bir birey olarak addedip, kast sisteminin bir zamanlar yalnızca Hindistan'da hüküm sürdüğünü, günümüzde bu mücbir sistemin "resmi olarak kalktığını" söyleyecek. heh işte, olay da burada patlak veriyor zaten: resmi olarak kalkmak... olaylara yüzeysel bakmak, olayların derinine nüfuz edememek... görünenlerle, yani fenomenlerle yetinmek; gerisine cirmin* yetmemesi... günümüzde kast sisteminin olmadığını söylemek, ezberci eğitim sisteminin neferliğini yapmakla eşdeğerdir; bu neferlik ise tarih kitaplarında bize kakalananlarla yetinmekten ibarettir. Kast sistemi dediğimiz mücbir sistem, sanki bir zamanlar yalnızca Hindistan'da hüküm süren bir sistemmiş gibi lanse edilse de, bunun böyle olmadığını yaşayarak görüyoruz. Neticede hiyerarşi dediğimiz mevzu, insanların bir araya gelmesiyle hasıl olmuş bir kavram. Elitizmin kibre dönüşmesi kadar ibnemsi bir durum daha yok sanırım. Orostopol çocukları. velhasılı kelam, 21. yüzyılın en mühim handikapı, insanların kendilerini özgür bir birey olarak addetmelerinde yatıyor. Daha tutkularının-arzularının-ihtiraslarının, bağımlılıklarının ve kaygılarının esiri olmuş bir insandan özgür olmasını bekleyebilir misiniz? Hislerine gem vuramayan bir insan... Hayvanlar bile daha iyi. En azından yalan söylemek diye bir şey yok onlarda... Bir de utanmadan arlanmadan insanı sırf düşünebildiği için diğer canlılardan üstün bir ırk olduğunu söylemekte bir beis görmüyoruz. Daha doğrusu göremiyoruz. Zira gözlerimiz kör olmuş vaziyette. "Her şey insan içindir" mentalitesi ile hareket etmekten dimağımız sansür ilmiş. Hümanizm, her şeyin başı hümanizm diyoruz amma ne kadar hümanistiz, hümanizmin ölçütü nedir, bunu hiç kendimize sormuyoruz. Semavi dinlerin hepsinde evren, insan için yaratılmıştır. Gerisi faso fisodur. Hümanistliğimiz sağ olsun. bu noktada Panter Emel'e hak vermemek işten bile değil. Mevlana " alemden maksat insandır" diyerek iyi mi etti yoksa kötü mü etti bilemiyorum doğrusu. ezcümle: Şerefsizlik insanda, sansür çocukluğu insanda, riyakârlık insanda, martaval insanda, kısacası her bi sansür im insanda. Mükemmel varlıklarız:)))
    #76275 peruklu sfenks | 10/04/2013 14:50
     
  4. 4
    o değil de, genç şamanlarımız, druidlerimiz, hatta wiccanlarımız benim yazdığım entariyi okuyunca ağlayacak:(
    #76276 peruklu sfenks | 10/04/2013 14:53
     
  5. 5
    belki panteistler de bi nebze üzülebilirler, garantisini veremiyorum.
    #76277 peruklu sfenks | 10/04/2013 14:53
     
  6. 6
    @4 frameleri karıştırmışsın sen kardeş :D
    #76278 jasonburton | 10/04/2013 15:01
     
  7. 7
    valla bu yazdıklarımı sol fıreymde yazsaydım olay çıkardı ceysın'cığım, zira sözlüğün yöneticilerinin ekseriya hepiciği nemrut suratlı. sözlüğe geleli 3 gün olmasına rağmen, "bunu buraya yazma, onu buraya yazma" muhabbetinden bıkmış vaziyetteyim... gına geldi, anlıyor musun? ne zaman bir şey yazsam, biri mesaj atıyor, "ağbi onun yeri burası değil" diye... tamam diyorum, bu sefer diğer tarafa yazacağım... o vakit de başka birisi aynı şeyi söylüyor. yani en sonunda tasımı tarağımı toplayıp bi köye yerleşeceğim o olacak. ondan sonra da metropol insanı, kırsala yerleşti deyü manşet atacaksınız gazetelerde.
    #76280 peruklu sfenks | 10/04/2013 15:05
     
  8. 8
    sağ farme de tanıma tecavüzün kanıtı bu başlık
    #97034 kutuptadevegörenbedevi | 07/05/2013 03:12